Wat is sloeproeien?

Op wikipedia staat een duidelijk uitleg en verwijzigingen naar sites waar het een en ander word uitgelegd over sloeproeien en de techniek ervan.

De geschiedenis - namens Ella & Huib Bijl

Inleiding

Stichting Het Sloepwezen is de organisatie waar je moet zijn als je wat over sloepen weten wilt, deze stichting organiseert al ruim 35 jaar wedstrijden voor zeilende reddingssloepen, die meestal door de eigenaar zijn opgebouwd. Vanaf 1982 ook de Sagitta zeilrace bij Terschelling, zodat er naast het sloeproeien, ook gezeild kan worden. Zo ontstaat een heel sloepenweekend. Onder het genot van een drankje vinden een aantal mensen, dat Het Sloepwezen eigenlijk ook een roeisloep in de vaart moet hebben, niet dat deze drinkers zo graag willen roeien, want daar hopen ze andere liefhebbers voor te vinden, maar het lijkt ze een leuk idee. En werkelijk er is een roeiploeg te vinden binnen Het Sloepwezen, als er dan ook nog een sloep gekocht kan worden dan is het bijna voor elkaar.
 
Het begin
 
Een probleem is er nog, de sloep is een wrak! Maar daar is de prijs ook naar, voor 750 gulden koop je een gezonken overvaren gatenkaas. Een binnenvaartschip heeft met de schroef grote gaten in de romp geslagen, je kon er zo doorheen springen. De sloepromp is op de kant getrokken en lag als een verloren weesje tussen het oud vuil. Vandaar de naam, verloren weesje –Sloepwezen.
Door een aantal gasten is dat wrak in de winter '87- '88 opgeknapt en op 21 april 1988 gedoopt door de 14 jarige Ruud Bijl, Hij wenst Het Sloepweesje behouden vaart.
Drie weken later is de HT, maar de nieuwe roeiploeg is nog niet getraind, sterker nog, ze hebben nog nooit geroeid. Maar via via weten ze een skiffroeiploeg uit Groningen die de HT willen roeien maar geen sloep hebben. Met die gasten is een keer twee uur getraind, en als het normaal weer is zullen ze de HT wel aankunnen. Met deze Groningse roeiploeg gaan ook twee leden van Het Sloepwezen de strijd aan, Peter Slikkeveer, die nog nooit echt geroeid heeft, als reserve, en Ruud Bijl die nog nooit de Waddenzee heeft gezien, als stuurman. 
 
HT '88 was een ruige overtocht, de wind die bij de start oost 3-4 is trekt aan naar 6 Bf, met uitschieters naar 7 Bf. Vliestroom is een heksenketel, met wind en golven dwars op de vaarrichting. Maar op het Schuitegat is het eigenlijk niet te doen, wind, golven en stroom tegen, Het Sloepweesje dreigt te stranden, maar toch weten ze de haven van Terschelling te bereiken en 6 pagina`s in de waterkampioen.
Na deze HT moet Het Sloepweesje het zelf gaan doen, dus trainen. Voor de sloep is al een goedkoop plekje gevonden bij de ouders van Ruud, en die vinden het best dat de roeiers in huis een biertje na afloop komen doen. De tweede training is er een roeier te weinig, of ik wilde sturen, zodat Ruud kon roeien. Nou ja dat wilde ik wel voor een keer, het was een mooie avond, gezellige gasten in de boot, een kratje bier, nee voor 1 keer lukt dat wel.
Vanaf die avond ben ik 22 jaar stuurman, heel veel beleefd met de roeiploeg, maar anders dan de roeiers. Als stuurman stuur je de roeiploeg ergens heen maar de roeiers roeien de stuurman daar naartoe, maar toch, dit doe je samen, als roeiploeg.
 
De eerste wedstrijd op het Veerse meer, de eerste keer Amsterdam, dat vergeet je niet. En dan in 1989 de eerste HT als stuurman, wat een indrukwekkende uitdaging! Dat was het bij iedere wedstrijd weer, wat doet het weer, hoe doen de roeiers het, wat een inzet telkens weer om die sloep vooruit te krijgen en wat waren ze soms kapot! Maar ooh wat hebben we lol met elkaar gemaakt. Naast die eerste keer meedoen aan bepaalde wedstrijden zijn er ook nog bijzondere roeitochten die je bijblijven.
 
Door de jaren heen
 
1989 Rees Deventer 100 km over Rijn en IJssel, 9uur en 33 min en dan 5e worden, maar er waren niet meer deelnemende sloepen.
   
1990 
Oprichting Federatie Sloeproeien Nederland.
HT Nw 5-6 Bf was voor Het Sloepweesje niet te doen.
 
 
  Sail Amsterdam van Marken naar Amsterdam natuurlijk tegen wind.
1991
Basel Rotterdam 850 km. Groot feest in Basel en alle etappeplaatsen. De start van deze monstertocht, kunnen wij dit aan. Hoe zal het gaan met 23 mensen, 14 dagen op stap, lange dagen op het water, veel werk voor de wal ploeg, wat kunnen we van elkaar hebben als de vermoeidheid merkbaar wordt. Hoeveel uitvallers en wanneer? Na het uitzwaaien van Basel is de roeiploeg stil, want dit heeft indruk gemaakt. De bloedhitte op de 3e roeidag, tegen de 40 graden geen schaduw geen wind. Fysiotherapeut is goud waard. De walploeg Nel Astrid Jolanda Ella Michel en Opa verzetten bergen werk. Indrukwekkende sluizen 10 tot 16 meter zakken per sluis. Bij km 400 nog maar 600 km! Over km paal 465-467 doen we 20 min, door tegenwind 6 Bf en we krijgen een echte golf water binnen, die dag moesten we maar 83 km en had een makkie moeten zijn door de stroom. De stroomsnelheid bij Bingen 31 km in 1uur en 43 min! Het km boord waar 850 op staat willen we meenemen, gereedschap aan boord, maar de douane vaart heen en weer, in de regen de grens over. De absolute top roeidag van Byland aan de grens naar Gorkum 91 km regen tegenwind en de stroom was de laatste 10 km voor Gorkum op, in 9 uur en 36 sec. Dit was roeien tot je platte vingers hebt. De laatste dag Gorkum Rotterdam 45 km, wat een feest, roeiploegen die ons tegemoet varen en met ons meegaan, volgboten met familie, sponsors, de pers, radio. De tegenwind en stroom onder de Van Brienennoordbrug, maar de roeiers sleuren de sloep erdoorheen, tenslotte een goede training gehad de laatste 9 dagen. Bij km 1000 stoppen we en nemen ook de wisselroeiers in de sloep, want we hebben dit met elkaar gedaan, de laatste 800 meter op de Maas, de Leuvehaven in, wat een onthaal, Om nooit te vergeten. Yvonne het zeehondje kan zelfs van boord komen zonder in het water te vallen, maar ze blaft nog wel. En Rita heet vanaf nu ijzeren Rietje, want wat heeft zij zich geweerd tussen al die moppen tappende mannen
Dit was een geweldige mooie ervaring!
Nauwelijks 14 dagen later zien we elkaar weer bij de begrafenis van Gert Jan, en dat doet nog altijd zeer. Gert Jan was onzeker, moest altijd vragen of het goed was of hij genoeg gedaan heeft.
   
1995 
Wedstrijd Amsterdam IJmuiden, saai maar het roeien tussen de Talships maakt dat de volgende dag meer dan goed. Zoveel boten op het water en zoveel publiek op de wal.
We winnen op de Kaag en in Antwerpen worden we 2e.
   
1997  Great River Race op de Thames, met 283 deelnemers worden we 10e.
   
1998  We winnen de Maasrace in Rotterdam en de Kaag, Amsterdam worden we 2e, MPM 2e maar eigenlijk 1e want het andere team heeft gesjoemeld.
   
1999 Deventer Kampen 50 km worden we 2e, Kaag 1e en MPM 2e.
   
2000 
Door de ziekte van Henk gaan we er voor, alle bekers gaan naar Henk, Grou 3e, HT 3e
Deventer Kampen moesten we volgens Henk winnen en dat lukt nog ook, Rotterdam 3e,
Amsterdam 1e, M P M 2e. Henk is in december overleden, 
Sponsor Falke van de sokken stopt ermee.
 
2001 
Rutex is de nieuwe sponsor, Dit wordt een topjaar, IJmuiden 2e, Grou 1e, HT 3e, Hindelopen 2e, 19 sec achter Evert Deddis, Rotterdam 3e, Alkmaar 2e, Amsterdam 1e Met wel 2 sec over op v.d. Herik, MPM 1e. Omdat we in Hindelopen 19 sec te veel hebben en daardoor geen 1e zijn, worden we geen Ned. Kampioen.
Ht in een recordtijd 3:09:07 en dat is goed voor de 10e plaats 3 nieuwe roeiers in het seizoen MPM gewonnen.
   
2003 MPM gewonnen
   
2004
Weer net geen kampioen. IJmuiden 3e Lemmer 3e, HT 3e, Hindelopen 2e, TV race op het Schuitegat 8 Bf de ruigste wedstrijd maar volgens Patric vlak water, terwijl de slagroeiers van de bank spoelen, maar wel gewonnen, Rotterdam 3e, Alkmaar 2e, Amsterdam 1e, M P M 
Op 1, 2e op de NK lijst achter Trewis
   
2005 HT niet uitgeroeid, 85 uitvallers van de 130! Starttijd te laat met Nw 5-6 Bf  Dit jaar alleen M P M gewonnen, maar 3e in de NK lijst.
   
2007 IJmuiden 2e  HT 3e, Kaag 1e, Rotterdam 1e, MPM  1e in een recordtijd 48:49:69 Op de NKlijst 7e.
   
2008 HT  Onduidelijkheid over de route in het Schuitegat, nu 8e anders 3e. Kaag alweer gewonnen. En voor de 7e keer M P M gewonnen.
   
2009 Aan het eind van het roeiseizoen stopt Huib als stuurman, maar blijft wel de beheerder van het clubhuis en contactadres voor de roeiploeg. Timo zal nu gaan sturen.
   
2011  St Het Sloepwezen wil de roeisloep verkopen of de roeiploeg hier wat in ziet. Er is nog geld in de pot en met een lening van de roeiers, kunnen we de vraagprijs betalen.
   
2012 Oprichting volgens akte van de notaris, inschrijving K v K van Stichting Het Sloepweesje, het bestuur bestaat uit Timo, Ad en Huib. De bedoeling is dat we wekelijks vergaderen van half febr. tot half nov.

 

Ondanks het feit dat ik gestopt ben als coach en stuurman (al mag ik een enkele keer mijn kunsten nog vertonen), verzamelen de roeiers zich nog steeds iedere donderdagavond in ons weeshuisje. 

Afzender : Ella & Huib Bijl