1987 - Het vervolg

Sinds 19 december 1987 11:00 uur zijn wij als “Sloepwezen” voor een prikje eigenaar geworden van een polyester roeisloep  met gaten (afm. 7.20 bij 2.30 m) dit exeplaar behoeft nodig onderhoud. Wie wil helpen is welkom op jachthaven ‘t Zandrak te Capelle a/d Ijssel. De bedoeling is de sloep in de vaart te brengen voor diverse sloeproeievenementen.
Waarschijnlijk zal onze eerste kans op de overwinning liggen in de grachtentocht te Amsterdam in september 1988. Er moet ook een fanatieke ploeg gaan trainen voor Harlingen Terschelling 1989 want ..... wij als “Sloepwezen mogen niet achter blijven !
 

Wij zoeken dus:
- mensen die willen helpen met het opknappen
- Mensen die willen trainen en meedoen aan roeiwedstrijden
- Riemen dollen etc ..... red. “Sloepwezen”.

Welnu dit is wat ik het eerst vernam als lid van het sloepwezen in december 1987 over het bestaan van een eventuele sloeproei(ploeg).
Dit was dus een oproep van Kees Jan van Beek in orgaan “De Roeiriem” van het sloepwezen. Mijn eerste reactie was ; “Ach, die mafkezen moeten weer zonodig, ze moeten roeien, het zeilen zal wel niet genoeg bevrediging brengen”.
U moet weten: het streven is altijd geweest om oude sloepen te verbouwen tot zeilers en men heeft daarvoor ongeveer 250 leden, maar dit terzijde.
Maar toen ik opgebeld werd door Jaap van Herk,....een medelid (penningmeester) met het bericht dat ik opgenomen was als roeier in de ploeg, wist ik dat er met dit soort mensen geen discussie mogelijk was en dat er geen weg terug was, ik was roeier.
Nadat het sloepje totaal gerenoveerd was door een aantal leden, die naar mijn idee toen helemaal mesjogge moeten zijn geweest. Begon er bij mij een gevoel van “ach wat geinig, tjonge tjonge, gohh enz.enz.” te komen Er kwam al snel een wedstrijd “Harlingen-Terschelling” Maar deze kwam al zo snel voor ons, wij hadden amper tijd gehad om te trainen, dat er een bestaande roeiploeg uitgenodigd is geworden om deze wedstrijd te roeien. Een uitgebreid verslag daarvan kunt u lezen in de Waterkampioen die destijds uitkwam in 1988. Er waren maar drie originele sloepwezen aan boord toen, deze drie zijn nog steeds roeier en hebben de toen nog onervaren roeiers warm gemaakt om steevast te gaan trainen. En nu, na haast anderhalf jaar van het “Sloepweesje” (dit is de naam van de sloep) haar bestaan en een dik jaar van trainen en vrijwel alle wedstrijden te hebben gedaan, waren wij klaar voor de Harlingen - Terschelling race van 1989. Dit is toech wel de grootste uitdaging voor een sloeproeier. Voordat ik verder ga met een verslagje wil ik de roeiers wel even voorstellen.
Onze “Coach Slavendrijver” is Huib Bijl, de slagroeier is Peter Slikkerveer “De Stille”, tweede slagroeier ben ik “Rembrandt” vervolgens krijgen we Kees Nachtegaal “De Dove” dan komen Andries Veloo “De Molenaar”, Rita Bohmen “Zuster Clivia”, Ruud Bijl “De Oerstuurman”, Henk van Brecht “Het Bregtbeest”, Jaap van Herk “Kaas” en Michel Bunck “De Mokumer”

Fred Bosch (oud roeier)

1987 - Het begin

Omdat Stichting "Het Sloepwezen" al meerdere jaren betrokken was bij de organisatie van de "Harlingen-Terschelling" sloepenroeirace en de Sagitta sloepenzeilrace, ontstond binnen de stichting, en met name bij Keesjan van Beek, (de voorzitter van de Stichting) het idee om vanuit "Het Sloepwezen" een eigen roeisloep in de vaart te brengen. Omdat dit goed aansloot bij de doelstelling van de stichting, nl. het in de vaart brengen en houden van traditionele (reddings)sloepen werd in het najaar van 1987 een originele 25 jaar oude polyester reddingssloep gekocht.

 De sloep was eigenlijk afgedankt en vergeten , nadat ze door een binnenvaartschip was overvaren, een tijd op de bodem had gelegen 
 en vervolgens met geweld op het droge was getrokken. De schroef van het binnenvaartschip en de basaltkeien hadden van de romp een
 gatenkaas gemaakt. Ondanks alles zag Keesjan er nog wel wat in, en bracht de sloep naar een werfje in Capelle a/d IJssel.
 De bedoeling was om met de eerstvolgende H-T (‘88) aan de start te verschijnen. Er moest dus in een korte tijd veel opknapwerk verricht 
 worden.

 In april 1989 werd het "SLOEPWEESJE" te water gelaten........