Linda's wedstrijdblog | Grachtenrace Amsterdam

Er moest flink voorbereid worden; 24 kilometer sloeproeien is niet niks, en gekneus moet worden voorkomen. Meerdere teams maken de vereiste kilometers, en trainingen met appeltaart van Ton’s dochter (!!) maken het geheel een feestje. De laatste trainingsavond lijkt door onweer in de polder bijna in het water te vallen, maar Petra en Willemijn gebruiken de tijd efficiënt door met Arrienne van de Amsterdamse Moos de route door te nemen. Gelukkig is roeien met voorkennis niet strafbaar.

Afgelopen zaterdag vertrekken we met drie teams richting de hoofdstad. Ondanks dat Amsterdam geografisch redelijk dichtbij het Hoogmaase ligt, vertrokken we toch om 07:15 al richting de Boskade. Stukje gezonde wedstrijdspanning, vermoedelijk! In de auto worden nog filmpjes van aanvaringen met woonboten en pleziervaart geanalyseerd. We stellen ons doel een beetje bij en besluiten vooral met zo min mogelijk deuken (in boot en ego) terug te keren op onze thuisbasis.

Aangekomen in Amsterdam blijken de sloepen in vliegende vaart te worden gekraand en kunnen de dames alvast tafels in de feesttent gaan bezetten (op dat moment snappen we pas waarom wij zo vroeg de hort op zijn gestuurd...). Na koffie zonder appeltaart maar met badnaan, nog een laatste wedstrijdanalyse en brugadvies (“bij twijfel altijd bukken...”) is het tijd om ons klaar te maken.

Kussens worden omgedraaid, José doet een tactische wissel richting het mannenteam (ze kunnen nou eenmaal niet zonder wat vrouwen-power) en gesneden broodjes pindakaas worden uitgestald. Na een kleine opwarming en een “sorry-ik-moet-toch-echt-alweer-plassen”-tussenstop kunnen we richting start.

Terwijl we onder de brug wachten zien we de ouders van Marenthe en familie van Willemijn en Paul - we gaan onze start met support tegemoet! Wanneer we worden afgeschoten schreeuwt de starter nog hoe gelijk we starten, en dat voelen we ook. Een top start! Nu vooral kalm blijven, doseren.... en ohja! Genieten!

Piraat Petra stuurt ons als een ware grachten-godin door Amsterdam. Wat een topper! Complimenten voor haar stuurkwaliteiten - ze blijft de hele wedstrijd scherp en stuurt ons soepeltjes langs alle Amsterdamse obstakels. We sloepen langs wat hoofdstedelijke hoogtepunten, van de Amstel tot aan de Keizersgracht. Willemijn spot zelfs olifanten in ARTIS, Marenthe heeft ze helaas alleen maar geroken. Over Amsterdamse geuren overigens niets dan goeds; na Jane’s advies om af en toe even lekker de lucht op te snuiven voelde we ons pas echte HIGH m8’s.

Ruim voorbij de helft van de race (zeker 500 meter  ) worden we (al? pas? ) bijgeroeid door de mannen van het Sloepweesje. De mannen gaan goed in hun sloep, en wij weten nog een klein stukje bij ze aan te haken. Mooi om elkaar zo in de race te kunnen treffen!

Het einde van de race is wel weer zwaar, van de Kostverloren Vaart blijken er ineens drie kades te bestaan, die dan ook nog eens ellenlang blijken te zijn. Toch kunnen we ook hier, op toejuichen van toeschouwers, een aanmoedigende schreeuw van Sannie, de strakke slag van Joyce en een opzwepende Peet de sloep weer naar een mooi gemiddelde trekken. Zo sjorren we ons door de laatste kilometers, met blaren op plekken waar je ze niet hebben wilt, maar ook met een groot gevoel van trots. De Ruige Mates flikken het maar mooi wel!

Nadat Colinda de trailer op het VIP dek voor de tent parkeert volgt een uitgebreide wedstrijdanalyse (ondersteunt door broodnodige vloeibare boterhammen met kaas en gestampte druiven) en het resultaat mag er zijn:
Met de poolzee zijn we 13e geeindigd. De polynoom een prachtige 23e plek bij de heren en onze hoofdklasse heren in het sloepweesje presteren het best met een 4e plaats.

We besluiten Amsterdam voor gezien te houden om de dag passend af te sluiten met een swingo in onze Sloepweesje stamkroeg Brasserie de Kromme Does... met de grachten nog in de benen, sterke verhalen voor de andere High M8’s en aangerukte wijnflessen bleef het nog lang onrustig op Hoogma.....

Klein puntje van orde; wij hebben onder belofte van flessen wijn / glazen bier een aantal sloepen meer dan schappelijk ruimte gegeven om ons in te halen. Flessen mogen gewoon worden opgestuurd naar de Vlietkade 22 in Hoogmade, onder vermelding van “die lekkere meiden van de Ruige Mates”, dan komt het op de goede plek terecht.

Bedankt organisatie Grachtenrace Amsterdam, bedankt Sloepweesje! Tot volgend jaar! Kaagenbraassem Nieuws

Was getekend,

Linda Chaudron Hoogenboom