Linda's wedstrijdblog | Liwwardster rondje

Veel voorbereiding hadden we deze ronde niet gehad. Onze Poolzee stond op de reservelijst voor de wedstrijd en de verrassing was groot dat we alsnog konden deelnemen! Planningen werden overhoop gehaald, indelingen werden gemaakt: dit rondje Leeuwarden zou het Sloepweesje zich niet laten afnemen!

Ondanks jarenlange sloepbeleving had nog geen enkel lid ervaring met deze race. Speculaties waren dan ook niet van de lucht; de stroming op de Bonkevaart zou zeer zwaar zijn en in Hoogmade had men ook al van Boeren Boot Blokkades gehoord. Met een klein tikje zweet tussen de billetjes gingen we op weg.

Met ruim 180 kilometers op de banden en ontelbare Fryske vlaggen onderweg (“oh dus daarom de koffiemelk van Friesche Vlag!”) kwamen we aan in het prachtige Ljouwert. De Friese gastvrijheid was vanaf het aanrijden al merkbaar; goeie gesprekken met de Dropboer van het Droptrommeltje die ons extra suiker toestopte (we overwegen een naamswijziging naar Stichting Snoep-weesje), toppers bij het kranen (met vrouwen-power!) tot aan lieve vrijwilligers achter de bar die ons hielpen met onze taart. Friesland is mooi!

Na het palaver en instructies van de Captain namen we de route door (het is overigens nog steeds niet duidelijk waar op de kaart de Bonke ligt, maar het schijnt te helpen als je de kaart rechthoudt, Norbie). Bij alle dames neemt nu de wedstrijdspanning toe, vlot maken we de boot in orde. Handdoekjes klaar, kussentjes vast, bouten aangedraaid. Voor de zekerheid laten we onze koeltas met wijn en bier aan de kant staan en gaan op warm-roeien (toppers die onze tas in bewaring hebben, bedankt! We zien hem graag gevuld in Muiden weer terug!)

Cruyfiaans “elk nadeel heeft zijn voordeel” zijn we iets te laat aan de start maar kunnen daardoor profiteren, aan komen roeien en wegwezen, ik kan het iedereen aanraden! We beginnen dan ook goed aan de race. Direct kunnen we aanhaken bij de andere twee sloepen waar we mee zijn gestart, Karakter en Tobbe.

We komen flink op stoom, en de captain brult ons in opperbest humeur de goede gemiddeldes door, rond de 9 kilometer per uur. Dat ziet er dus top uit! Toch weten we, dit is pas het begin.... en dat het kan spoken op het water wordt ook hier weer bewezen; in Friesland blijkt het flink te kunnen waaien! Met af en toe een golf water (van riem en/of wind) voelt het als een spectaculair rondje.

Dat we snel zijn blijkt uit diverse inhaalacties, waar goed stuurmanswerk echt meesterschap blijkt te zijn. Het moet daarnaast ook gezegd, we krijgen van onze collega’s ook de ruimte; sloeptoppers van de Zeeleeuw: jullie hebben nog een biertje verdiend in Muiden! Verderop wordt het dan nog wel even spannend, we naderen het stadshart van Leeuwarden wanneer we midden in een inhaalactie van de Rotterdamse meiden van de Leuve zitten. Terwijl beide sloepen een bocht onder een brug doormaken, komt er een groot plezierjacht tussendoor: de Leuve draait terug, wij varen door en een botsing is onvermijdelijk! Geklap van riemen, de lucht van diesel van een achteruitvarend jacht en schurende geluiden wanneer de Leuve de brug raakt. Chaos en complete stilstand, maar binnen no-time en zonder schade herpakken beide sloepen zich en gaan weer op weg, in de eerstvolgende bocht kunnen we de Rotterdammers dan ruim voorbij.

Het laatste deel door Leeuwarden is pittig, vermoeidheid slaat toe, maar het publiek maakt een hoop goed! De gezelligheid van de stad komt ons al tegemoet en de finish dichterbij. De laatste meters zijn heftig, maar onder aanmoediging van sloepen die reeds eerder zijn gefinisht weten we het keurig af te maken: 16 km, onder de twee uur, met een gemiddelde snelheid van 8.1 km. De riemen kunnen trots de lucht in!

Na een lange rit naar huis (met hier en daar karaokesessies) wachten we thuis de uitslag af... even na zessen een doorgestuurde foto van... een prijs? EEN PRIJS? Wij missen één prijsuitreiking, en juist nu weten we een plekje te veroveren? Er wordt blij geappt en op afstand geproost op het resultaat: we zijn derde in de hoofdklasse geworden. Prachtige prestatie en hard voor gewerkt! Ik heb vandaag mijn Friese vlag uitgehangen!

Bedankt Liwwadster, bedankt Sloepweesje, bedankt meiden... het was weer een TOPdag!

Was getekend,

Van ons allemaal