2000 - Wedstrijdverslag Hanze race

Hanze Race Deventer Kampen.    Zaterdag 1 Juli 2000.

Zaterdagmorgen 10 uur ligt er in Katwijk achter een raam in de Wilhelminastraat, duidelijk zichtbaar vanaf de weg, een A4’tje. Daarop staat met grote letters: Deze plaats is gereserveerd voor Natuurlijk de 1ste Prijs voor roeiploeg ”Het Sloepwezen” in de race Deventer Kampen over 50 km. Zaterdagmorgen 11 uur liggen we buiten de sluis te wachten tot we de rivier op mogen. Prima roeiweer 18 geen zon welkans op motregen, klein beetje wind z.w. Supporters op de wal die mee zullen rijden. Roeitijd vorig jaar 4.41 in bloedhitte en tegenwind, die tijd zullen we wel verbeteren maar we gaan wel wat kalmer van start. Voor deze gelegenheid hebben we een oud roeier, sommigen zeggen zelfs oude roeier erbij gehaald. Gert die met z`n 54 jaar nog steeds oerbeest genoemd kan worden, hebben we er wel een hele sterke roeier bij, die het lang kan volhouden. Voor Gert is dit ook nog leuk want z`n eerste wedstrijd in 1990 was Rees Deventer 100 km, Basel - Rotterdam met dag trajecten van 80-90km. “ Dat is tenminste de moeite om te gaan zitten” zegt Gert. Verder met Ruud op slag, daarnaast Ad (heeft er zin in vandaag en zal de boot niet vroegtijdig verlaten) Dick vindt het maar een dood pokke eind. Just ziet het wel zitten. Gideon hoopt op nog minder blaren dan vorig jaar, toen had hij er maar 2. Voor Bas is dit nieuw, maar hij gaat gewoon zitten en ziet wel. Wilfred voelt zich in top vorm en wil het hele eind roeien. En met Remco zijn we wat voorzichtig, want hij heeft net een hersenschudding opgelopen, omdat hij de vrachtwagen van zijn baas te wild heeft verbouwd. Bovendien een roeier met hersens moet je sowieso voorzichtig mee zijn. En ik heb vandaag een makkie, Hup vooruit roepen bij de start, kijken of de stroom dezelfde kant op gaat als de sloep, zoniet dan is er iets goed fout, en Ho roepen bij de finish. 
Ja en dan wordt er geroeid 1 uur, 2 uur, 2.15 als we op de helft zijn, wat 5 min. langer is dan vorig jaar, maar dat zegt niks want het roeituig doet het nu voortreffelijk, terwijl vorig jaar de kramp problemen er al waren. Bijna 3 uur geroeid, Zwolle in zicht als Bas kramp in zijn lies krijgt, even afkijken nog, maar hij raakt het zo niet kwijt. Dus een wissel met Remco en gaan maar weer. Tien minuten later gaat Wilfred in z`n eigen arm knijpen, nee hij slaapt niet en hij trekt gekke bekken, wat niet zo erg is want dat ziet niemand, maar Just moet wat ontluchten en dat is veel beroerder want daar zit een luchtje aan en dat ruikt iedereen. 
Intussen zit Wilfred maar in z`n arm te knijpen, maar met armkramp kan je echt niet roeien, dus hij moet er af wat echt balen is voor Wilfred. Maar Bas is weer opgeknapt en denkt wel weer te kunnen. Ook zo gaat de tijd door, 4 uur en Kampen komt in beeld. De stroom is bijna op, de roeiers nog niet, maar toch zakt de snelheid, nog altijd 26 slagen per minuut, nog altijd lange halen en nog altijd gelijk. Nog 6 km, voor Gert is het tijd voor een eindsprint en hij gaat zitten brullen om daarmee het tempo omhoog te krijgen. "Kom op “trekken het is maar een boot”, maar daar heeft niemand behoefte aan en we dimmen Gert voor 50% en gaan gewoon met 26 slagen verder. De laatste bocht, de laatste brug en o heerlijk de laatste slag en met de riemen omhoog over de finish. Wat nogal wat gekreun te horen geeft, maar buiten de boot hoort niemand dat. Roeitijd 4 u. 29 minuten. We drijven naar de wal, maken vast en puffen uit. Sloep op ruimen en op de trailer en naar de feesttent, waar de varkensribben weer overheerlijk van een bruin korstje zijn voorzien. We horen de roeitijd van de sterkste tegenstander Twirre, maar om die tijd hoeven we ons niet druk te maken, 30 min sneller is op handicap zeker 15 min te weinig. Nou ja, dan de prijsuitreiking met inderdaad op 2 Twirre en berekend met handicap, met wel 23 min over, op nr 1. ”Het Sloepweesje”. 23 Minuten over is wel wat erg veel, maar ach wij hebben vandaag echt goed geroeid en hebben dit niet kado gekregen.
Zondag 2 Juli, Katwijk aan Zee 12:00 uur staat er op dat A4-tje de beker van “Het Sloepweesje” voor de, volgens Henk, natuurlijk de 1ste Prijs.
Voor de volgende wedstrijd, Rotterdam, hebben we al vast een plaatsje in Henk z’n vensterbank gereserveerd.