Wat vooraf ging..

Sinds eind 2016 biedt Stichting Sloepweesje haar hulp aan, bij de intergratie van onze statushouders in de gemeente Kaag en Braassem. Ton & Joost hebben in den beginne zich gepresenteerd bij meerdere vergaderingen van de Driemaster, waar de verschillende statushouders konden kiezen uit verschillende vrijwilligerstaken en sportactiviteiten. In november is Mahmoud, als eerste gestart. Ondanks de vreselijke weersomstandigheden waar in getraind werd, Mahmoud bleef volhouden en is ook dit jaar wederom van de partij.

Ton & Joost hadden als doel gesteld om samen met een groep statushouders een sloep aan te schaffen, samen te restaureren en met elkaar te gaan trainen voor een wedstrijd aan het eind van seizoen 2017. Dit plan werd ook gepresenteerd bij de Rabobank, die graag een steentje bij wilden dragen. Het eerste deel van de financieen was verzekerd.

Dus wat doe je in zo'n geval, internet afpluizen naar een geschikte roeisloep. Velen zijn de revue gepasseerd, maar velen waren een te grote uitdaging, waarbij we de kosten niet zouden kunnen opbrengen, totdat...

Eind januari er een prachtige oude sloep te koop wordt aangeboden door een beginnende roeivereniging uit Franeker. Ook zij hadden zich waarschijnlijk verslikt in het werk wat ermee gemoeid was, of waren op een ander prachtig exemplaar gestuit. Er moest snel beslist worden, want als de sloep niet verkocht zou worden, dan zou deze ingeruild worden voor de nieuwe aangeschafte sloep. Vele appjes tussen het bestuur, rondbellen voor de benodigde financieen en met van der Laan Jachtwerf in Woubrugge overlegd of het haalbaar zou zijn. Hoe mooi de sloep ook was, ook dit zou voor ons niet haalbaar zijn. Dus toch maar afgebeld. Wel met de vraag of ze even wilde laten weten wat er met de sloep zou gebeuren en erg benieuwd naar de nieuwe sloep die hun zouden aanschaffen.

Ondertussen is de eerste meeting met de groep enthousiaste statushouders geweest en is de 1e datum gepland om met elkaar van start te gaan. De mensen zijn er, nu nog de sloep.

Het is maandag 6 februari, even informeren hoe het gegaan is. De oude sloep was verkocht aan Deventer, maar de koop van de nieuwe sloep is niet doorgegaan. "Wat zeg je me nu? Dan ben ik erg benieuwd om welke sloep het dan gaat". Het betrof de Polynoom. De roei -en zeilsloep die de jaren ervoor door stichting de Delft uit Rotterdam volledig is gerestaureerd (http://www.dedelft.nl/page-66). In 2015 ook al eens naar geinformeerd omdat deze sloep al enige tijd te koop lag. Toen was de sloep opeens verkocht aan een particulier. Een beetje vissen naar hoe of wat hielp niet...En nu weer op ons pad. Moest het zo zijn? Nu past de sloep beter in onze toekomstplannen.

Wederom appjes en belletjes heen en weer, ja goed plan! Laten we gaan kijken. Een paar belletjes heen en weer met de eigenaar Holterman yachting en een afspraak is gemaakt. Nu de financieen nog. Ook dat was met een paar emailtjes en belletjes voor elkaar. De deal is rond. Nu alleen nog even kijken of ze echt zo mooi is als op de foto's.

Vrijdagavond 17 februari samen met Lex en zoon Jesse naar Meppel. Nu zijn Lex & Joost over het algemeen 2 tegenpolen van elkaar wat betreft sloepen. Houten sloepen is bij Lex eigenlijk "not done". Veel te veel werk. Bij Joost is het net andersom, wat is er nou leuker om met elkaar een sloep op te knappen en te onderhouden? Velen handen maken licht werk. Dus daar stonden ze. Na een korte kennismaking met de heer Holterman, kijken bij de sloep. Een rondje eromheen lopen, een beetje voelen, een beetje kloppen hier en daar. Joost was al overtuigd, maar ook Lex ging nu voor gaas. Wat een prachtig exemplaar. Dus daar kwam het verlossende woord met een handdruk : "Joost, we doen het". Nog een borrel gedaan op de deal en weer terug naar huis. Met 2 grote big smiles en een slapende Jesse achterin, weer terug naar huis.