2000 - Wedstrijdverslag Maasrace

Maasrace Rotterdam - Wereldhavendagen 2 september 2000.

Het plenst van de regen en dat is onhandig want de roeiers willen wel droog aan een wedstrijd beginnen. En omdat ze droog willen blijven, zitten ze allemaal aan boord van de Geen Paniek. Dat is ook weer onhandig want het is dan wel wat vol en je kan nergens meer bij. Als we om 10.45 richting start gesleept  worden, regent het minder hard. De start is bij de Erasmusbrug, een sprint van 900 meter tegen stroom, daarna  direct door voor het grote werk, 21 km waarvan 8 km stroom opwaarts. Terug hebben we dan stroom mee, maar dan weer tegenwind en de wind gaat nog toenemen naar 5 Bf. Omdat alle roeisloepen gelijk starten voor een massale happening voor het publiek op de wal, is de startlijn wel 300 meter lang, maar eigenlijk is dat nog te weinig voor 40 sloepen. 
Wij hebben al 8 ½ meter nodig. Het zal dus dringen worden, oftewel ga gewoon voorop liggen en zorg dat je daar dan blijft tot de start.  Vervelend is dan wel dat de start een kwartier uitgesteld wordt,  zonder het hoe, wat en waarom, al die tijd moeten we wel blijven roeien want het stroomt wel. Maar als eindelijk het startschot klinkt spuiten we richting een bootje waar we allemaal omheen moeten en dat lukt goed zonder last te hebben van andere roeisloepen. 
Zo te zien hebben wij het niet zo verkeerd gedaan vlak achter v.d. Herik, Gia en de meeste snelle sloepen, maar vóór Sterke Sietske. Bij het bootje moeten we oversteken naar de goede wal en krijgen dan Brandweer Groningen en Nuon naast ons, waar we gezellig mee op gaan. Omdat we tegen stroom hebben moet je dicht onder de wal varen, dat scheelt in stroom, maar omdat de wal nogal wat kronkels heeft, moet je dan ook de wal houden of wat afsnijden. En dat is toch een beetje gokken. Soms pakt dat wel en soms niet goed uit, wat te zien is aan de brandweer, die gewoon een rechte koers aanhoudt en wij liggen er dan wisselend 10 tot 60 meter achter. 
Sterke Sietske weten we er achter te houden maar ook die afstand wisselt erg. Na 8 km moeten we de Nieuwe Maas weer oversteken richting Bakkerskil. Nuon gaat voorop, 10 m daarachter brandweer Groningen, 20 m daarachter Sloepweesje en 150 m daarachter Sterke Sietske. Naast ons roeit een sloep met een stuurman met een irritante brulstem, nog erger als ik dus. En daar worden opmerkingen over gemaakt in het Sloepweesje. Niet goed dus, maar ik stuur gewoon achter de brandweer aan. Veel te laat zie ik dat we B.B. uit moeten, heel erg fout! We moeten nu een hele korte bocht maken in de buitenbocht, terwijl we gewoon de binnenbocht hadden kunnen en moeten nemen.  Die irritante stuurman zit nu voor ons, maar de brandweer en Nuon achter ons. Sterke Sietske profiteert mooi van onze stuurfout en zit nu dicht achter ons. Die spuitgasten  uit Groningen trekken een sprint om ons weer in te halen en weten nog een 10 tal meters voor ons te komen. Intussen hebben we tegenwind, stroom mee en die irritante stuurman op dikke achterstand. We blijven een tijdje achter de brandweer hangen, maar die zijn leeg geroeid, dus kunnen we er voorbij. 
Bij Tropicana, de oude havens in en ook daar ben ik even de weg kwijt. Ik stuur een bocht  in naar  S.B. maar het publiek op de wal gaat dan zo hard brullen, dat ik toch maar B.B. uitstuur, maar dit is niet goed voor het zelfvertrouwen en het imago loopt een flinke deuk op. Het voordeel van al die bochten en bruggen is dat we Sterke Sietske  kunnen klokken. Leuvenhaven uit 1 minuut 40. Op de Nieuwe Maas kolkt het heerlijk, wind 3-4 bf , tegen stroom, veel scheepvaart en harde walkanten, maar Het Sloepweesje hakt erdoor, heerlijk water volgens de roeiers. Bij de afgedamde Schie de finish in een roeitijd  2.59.42, wat een goede tijd is. 2 Minuten voor brandweer Groningen en 3 min. 3 sec. voor Sterke Sietske en dat zal wel weer net te weinig zijn. Prijsuitreiking op handicap: op 1 v.d. Herik, op 2 Sterke Sietske en toen waren de bekers op. Dat is balen want wij zijn 3. Er moet wel een beker naar Henk, dat was wel de bedoeling. Gelukkig kunnen we zelf ook een beker kopen, de tekst is dan ook aan te passen, zodat er nu bij Henk in de vensterbank een beker staat met de tekst: Henk’s kanjercup. Hou vol! Donderdag avond vraag ik mijn ontslag aan de roeiploeg, zoek maar een echte stuurman. Van de 9 roeiers waren er 4 niet, hebben dan ook geen stemrecht, maar de 5 die er wel waren gaan daar niet mee akkoord. Zo doende moet ik bijven, want dat komt de roeiploeg beter uit i.v.m. het clubhuis en wie moet er anders al die kleine onderhoudsklussen doen!      
      
Huib